Hållbart trädgårdsarbete med trä

Trädgårdsarbete är så mycket mer än en syssla, det är en konstform. Genom att vistas i och greja i din trädgård får du en oslagbar möjlighet att njuta av naturen, samtidigt som du kan forma och ta hand om din alldeles egna lugn- och rogivande plats. Att integrera trä i ditt trädgårdsarbete är ett väldigt bra sätt att skapa en vackrare, naturligare och miljövänligare omgivning.

 

I den här artikeln kommer vi därför att titta närmare på några av de fördelar som integrering av trä i ditt trädgårdsarbete för med sig.

 

Naturlig jordnäring av träavfall

Det många inte vet är att träavfall kan användas som en naturlig jordnäring i din trädgård. Genom att kompostera dina trärester får du en näringsrik och organisk jord, vilket minskar eller helt eliminerar behovet av kemiska gödselmedel och främjar en grönskande tillväxt.

 

Hållbara träredskap

Det finns många fördelar med att använda diverse redskap såsom spadar, räfsor och trädgårdsbord av trä. Dels så är det ett miljövänligt alternativ till plast- och metallredskap och dels så är trä väldigt kraftfullt och hållbart. Det ser även trevligare och naturligare ut att använda träredskap i trädgården.

 

Ge trädgården en naturlig look med trämöbler

Genom att använda trämöbler istället för andra alternativ i plast och metall ger du trädgården en betydligt naturligare känsla. En stol i plast sticker exempelvis väldigt lätt ut i trädgården, medan en utesoffa i trä smälter in perfekt. Fundera på vilka sorters möbler du vill ha i din trädgård och leta efter möbler som är i trä. På så vis smälter de in i omgivningen betydligt bättre och ger en mycket mer naturlig känsla i din trädgård.

 

Använd trä som ett konstnärligt element

Trä är även ett naturligt material som går alldeles utmärkt att dekorera och skapa olika konstverk med. Du kan exempelvis göra olika skulpturer, former och andra dekorationer i trä som du kan placera runt omkring i trädgården. På så sätt lägger du till din personliga touch på ett naturligt och miljövänligt sätt.

 

Tips för hållbart trädgårdsarbete med trä:

Här följer några tips på hur du ser till att ditt trädgårdsarbete blir så miljövänligt och hållbart som möjligt genom att använda trä:

 

Återanvänd gammalt trämaterial

Istället för att kasta bort gamla träplankor, pallar eller möbler kan du istället välja att återanvända dem i din trädgård. En gammal pall kan lätt bli en plats att ställa växter på och gamla plankor kan passa perfekt som dekoration.

 

Använd giftfritt träskydd

Genom att behandla ditt trä kan du förlänga dess livslängd väsentligt. Tänk dock på att använda giftfria skyddsmedel. Många vanliga träskyddsprodukter innehåller nämligen diverse kemikalier som kan vara skadliga för miljön och dina växter.

 

Investera i hållbara möbler

Vi rekommenderar starkt att du väljer trämöbler tillverkat av högkvalitativt trä, så att de håller längre. På så vis kan du garantera en lång livslängd, vilket är bra både för miljön och din plånbok.

 

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är trä ett väldigt bra material att integrera i din trädgård och ditt trädgårdsarbete. Det passar bland annat bra som naturlig jordnäring, starkt material för verktyg och ett snyggt och naturligt val för möbler. Lägg till mer trä i din trädgård och njut av den naturliga och lugna atmosfär som du skapar.